Редактор: e-mail: снимка: читател на ПетелРазкопките на ул. Цар Симеон I във

...
Редактор: e-mail: снимка: читател на ПетелРазкопките на ул. Цар Симеон I във
Коментари Харесай

Подпочвени води наводниха портите на древния Одесос

Редактор: 

e-mail: 

фотография: четец на " Петел "

Разкопките на ул. „ Цар Симеон I ” във Варна, в които се съхраняват скъпи остатъци от няколко столетия на античния ни морски град, са под вода. Това сподели фотография на четец на „ Петел “.

Положението на мястото, където беше разкрита една от портите на античния Одесос, е такова поради избиването на подпочвени води. Според ръководителя на изследването на останките, заплаха за тяхното увреждане няма. Доц. Валери Йотов изясни, че при повдигането на водите била употребена помпа за източването им. В момента обаче поради зимните условия обаче изпомпването е спряно поради заплаха от токов удар.

На това място във Варна има остатъци от три интервала - от късния елинизъм (I в. прочие Хр.), от римския интервал (II – III век) и от византийския интервал – (IV-VI век). Все още продължава разискването на концепцията за превръщането на разкопките в архитерктурно-исторически комплекс, сходен на Римските терми. Явно част от реализацията му ще е обвързвана и с решаването на въпрос с подпочвените води, които не са нещо извънредно за централната част на морския град.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР